Gedenkboek

Opnieuw uitgegeven:

Gedenkboek, uitgegeven bij de herdenking van het 50-jarig bestaan der Nederlandse vereniging voor Israel, 1861 – 1911.

Het boek bestaat naast de inleiding uit 4 delen. In het eerste deel wordt er teruggekeken op de geschiedenis van Israel (oftewel de Joden) onder de volken. Hier komen Luther en Calvijn ter sprake en de zending onder de Joden. Verschillende “eerstelingen uit Israel” komen ter sprake, waaronder o.a. Adolph Saphir, Joseph Rabinowitsch en Ignatz Lichtenstein.

Er worden 2 pagina’s gewijd aan de Zionistische beweging. Ze hadden in 1911 nog lang niet het idee dat er een staat Israel gesticht zou worden, maar de opstellers van het gedenkboek hadden wel grote interesse in het Zionisme. Ze beginnen met “Moeten we deze bladzijde aanvangen met ene verontschuldiging? Ons inziens neen! Zeker, wij weten het ook wel: hier is geen godsdienstige beweging. Maar toch geloven wij, in een gedenkboek van Gods grote daden in het midden Zijns volks althans een enkele bladzijde aan deze merkwaardige beweging te mogen, ja te moeten schrijven.” (Pag.86)

Het derde deel gaat over de Nederlandse vereniging voor Israel. Hier wordt een hoofdstuk over Isaac Da Costa geschreven, en Abraham Capadose, Carl Schwartz en verschillende “vrienden Israels”.

Het vierde deel geeft een aantal getuigenissen weer van Vrinden Israels, gedateerd in het jaar 1911, bij de uitgave.

Het vijfde en laatste deel geeft een terugblik en behandelt verschillende onderwerpen i.v.m. het Gouden Jubileum (1911) van de vereniging.

Ds. J.G. van Tilburg schrijft in zijn voorwoord: Duidelijk komt in dit gedenkboek naar voren dat God Zijn volk niet verstoten heeft! In de 19e en begin 20e eeuw zijn er vele Joden tot God bekeerd. Werkelijk een handvol koren! De volle oogst komt eraan. Want God is machtig dezelve weder in te enten.

Het boek is te bestellen via onze secretaris.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s